Balıklar

 Sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan , soğuk kanlı hayvanlardır . Günümüzde yeryüzünde bilinen 25000'den fazla balık cinsi bulunmaktadır.Tahmini 15000'den fazla bilinmeyen balık türü olduğu düşünülmektedir. Birçok balık türünün bedeni, pullardan oluşan koruyucu bir tabakayla kaplıdır. Balıklar 3 gruba ayrılır:Kemikli balıklar,kıkırdaklı balıklar ve çenesiz balıklardır.Kemikli balıkların iskeletleri kemikten oluşur.Kıkırdaklı balıkların iskeletleri sert kıkırdaktan oluşur.Yüzme keseleri yoktur.Çenesiz balıkların ise ağızları huni şeklindedir.

 

 

Şimdi de bazı balıklar hakkında bilgi verelim:

1-KÖPEK BALIĞI

Köpekbalığı okyanuslarda veya tatlı sularda bulunabilirler.Köpek balıklarının iskeletleri kıkırdaktandır.Keskin dişleri vardır ve ağızları başlarının altında bulunur.

Çeşitleri: Harhariyas, güneşleyen köpekbalığı, çizgili köpekbalığı, mavi köpekbalığı, çekiç köpekbalığı, camgöz, vatoz, keler...

Yaşam süreleri 25 yıldan azdır.Denizde 250 türü vardır.Köpek balıklarının yüzme keseleri yoktur ve ağırdırlar.Bu nedenle suda batmamak için sürekli yüzerler.

Saldırgan ve hareketli hayvanlardır.Köpek balıkları çok keskin koku alabilirler.Örneğin kan kokusun çok uzaktan da alabilirler ve hızla saldırgan olarak o bölgeye hareket ederler.

 

 

2-SAZAN BALIĞI

Bulanık, duru göl veya göletlerde bulunur.Dibi çamurlu ve sazlık ortamları sever.Sazan balığı tatlı su balığıdır.50-100 cm boyları arasında olabilir.Pulları üst kısımda  gri, kenarlarında bronz sarısı , alt kısmında beyazımsı sarıdır.Bazı sazan balıları pulsuz bazıları ise pulludur.Bazılarında da büyük pullar vardır.Aynalı sazan balığı gibi.

 

 

3-KILIÇ BALIĞI

Ilık ve sıcak denizlerde bulunabilirler.Üst tarafı hafif siyah,karın kısmı ise beyazdır.Üst çenesi adından da anlaşıldığı gibi kılıç gibi uzamıştır.Ege,Akdeniz ve Marmara'da bulunurlar.3 metre gibi uzunluğu vardır.300 ve 400 kg arası değişen ağırlığı vardır.Saatte 95 km hızla yüzer.

 

 

4-İSTAVRİT BALIĞI

Sıcak ve ılıman denizlerde yaşayan kemikli bir balıkdır.12-15 cm olarak uzunluğu değişir.Sırtı yeşilimtrak,yanları gri ve karnı beyazdır.

 

 

5-PALAMUT

Sırtı çizgili karnı beyaz olan pulsuz bir balıktır.Karadeniz kuzey kıyılarında 40-50 cm değişen uzunluğuyla yaklaşık 400 gram gelmektedir.Karın tarafında 3 tane siyah benek bulunur.Palamutun latince adı sarda sardadır.Palamut hızlı hareket eden,zeki ve uyanık bir deniz balığıdır.Karadeniz'in en ünlü balıklarından birisi olan palamutun ekonomik değeri yüksektir.

 

6-SARDALYA BALIĞI

Boyları 15,en fazla 20 cm olan balıklardır.Sardalya balığının da ekonomik değeri çok yüksektir.Sardalya balıkları kışın derin sularda yaşarlar.

Sürüler halinde yaşarlar.Okyanuslarda uzunlukları  30 cm ' ye kadar büyür.Papalina ise sardalya balığının küçüğüne denir.

 

 

Daha bir sürü balık türü vardır.Balık türlerine örnek olarak lüfer,kefal,dil,hamsi,uskumru,balina,mezgit,kedi,tekir,somon,ton,pirana balıkları örnek verilebilir.